Kmetrics logo

Κινητό εργαστήριο ελέγχου φωτοβολταϊκών πλαισίων

Κινητό εργαστήριο ελέγχου φωτοβολταϊκών πλαισίων

Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια της εγκατάστασής σας αποδίδουν την αναμενόμενη ενέργεια; Μειώνεται γραμμικά η απόδοση βάσει της εργοστασιακής εγγύησης; Υπάρχουν μικρο-κρακ στις κυψέλες; Έχουν συνδεθεί και ταξινομηθεί βέλτιστα στους μετατροπείς-ινβέρτερ;

Η Kmetrics, ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος Ελλάδας της γερμανικής εταιρίας MBJ services, παρέχει για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο την δυνατότητα ελέγχου των φωτοβολταϊκών πλαισίων (πάνελ) στον χώρο εγκατάστασης. Με την χρήση του κινητού εργαστηρίου ελέγχου φωτοβολταϊκών πλαισίων, είναι πλέον εφικτός ο επιτόπιος έλεγχος - δοκιμή των πλαισίων, πιστοποιώντας την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πλαίσια.

Ειδικότερα, με το κινητό εργαστήριο ελέγχου πλαισίων (πάνελ) "Mobile PV-Testcenter" πραγματοποιούνται μετρήσεις της ισχύος των πλαισίων, βάσει των προτύπων EN60904 και EN60891, έλεγχος ηλεκτροφωταύγειας για την απεικόνιση πιθανών προβλημάτων - κρακ στις κυψέλες των πλαισίων, έλεγχος διόδων, καθώς και θερμική απεικόνιση των πλαισίων για την ύπαρξη hot-spot.
Τεχνικά χαρακτηριστικά Mobile PV Testcenter

περισσοτερα


Συχνές ερωτήσεις

περισσοτερα


Πλεονεκτήματα

Βελτιστοποίηση της απόδοσης της φ/β εγκατάστασης - αύξηση της παραγωγής.
Έλεγχος στον χώρο της φ/β εγκατάστασης.
Έλεγχος των φ/β πλαισίων πριν την εγκατάσταση.
Έλεγχος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ανεξαρτήτως ηλιοφάνειας.
Επαναληψιμότητα των μετρήσεων, λόγω συνθηκών εργαστηρίου.
Δυνατότητα ελέγχου 400 πλαισίων ανά 8ωρο.
Αποφυγή κόστους συσκευασίας – μεταφοράς των φ/β πλαισίων για έλεγχο σε εργαστήριο.
Αποφυγή κινδύνου ζημιάς των φ/β πλαισίων κατά την μεταφορά σε εργαστήριο.
Ελαχιστοποίηση του χρόνου ελέγχου και μη λειτουργίας της φ/β εγκατάστασης.
Πλήρης έλεγχος φ/β πλαισίων.
Πιστοποιημένα αποτελέσματα.
Δυνατότητα χρήσης μεταχειρισμένων φ/β πλαισίων σε υφιστάμενες ή νέες εγκαταστάσεις.
Ελάχιστο κόστος σε σχέση με το ύψος της επένδυσης.
Μειωμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια με τις ασφαλιστικές εταιρίες.
Πιστοποίηση ελαττωμάτων – έλεγχος μετά από φυσικές καταστροφές.
Έκδοση πιστοποιητικού - πρωτοκόλλου ελέγχου ανά πάνελ.

μετρηση ισχυος φωτοβολταϊκων πλαισιων

Μέτρηση ισχύος

Η μέτρηση της αποδιδόμενης ισχύος των φ/β πλαισίων προσδιορίζει την πραγματική ηλεκτρική ισχύ των πλαισίων υπό καθορισμένες συνθήκες ακτινοβολίας και θερμοκρασίας. Η τιμή της ισχύος συγκρίνεται με την καθορισμένη ισχύ του κατασκευαστή, βάσει των προτύπων EN60904 και EN60891, ώστε να ελέγχεται εάν τα πλαίσια βρίσκονται εντός των προδιαγραφών.

περισσοτερα
ηλεκτροφωταυγεια φωτοβολταϊκων πλαισιων

Ηλεκτροφωταύγεια

Ένα φ/β κύτταρο είναι μία δίοδος που μετατρέπει το φως απευθείας σε ηλεκτρισμό. Το φαινόμενο αυτό, ωστόσο, εμφανίζεται και με την αντίθετη φορά. Η διαρροή ενός φ/β κυττάρου από ηλεκτρικό ρεύμα, έχει ως αποτέλεσμα την εκπομπή φωτός (LED) από αυτό. Αυτή η ιδιότητα των φ/β κυττάρων να ακτινοβολούν υπό την επίδραση ηλεκτρικού ρεύματος χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό προβλημάτων.

περισσοτερα
Θερμογραφικη απεικονιση - θερμοκαμερα - φωτοβολταϊκων πλαισιων

Θερμογραφική απεικόνιση

Η θερμογραφική απεικόνιση με χρήση κάμερας υπέρυθρων, μετρά την θερμική ακτινοβολία ενός φ/β πάνελ. Η μέτρηση αυτή πραγματοποιείται με τις ευρέως γνωστές ως «θερμοκάμερες». Οι κάμερες αυτές αποτυπώνουν με την μορφή διαφορετικών χρωμάτων, τις περιοχές με διαφορετικές θερμοκρασίες σε επιφάνειες.


περισσοτερα
Μέτρηση ισχύος

Η μέτρηση της αποδιδόμενης ισχύος των φ/β πλαισίων προσδιορίζει την πραγματική ηλεκτρική ισχύ των πλαισίων υπό καθορισμένες συνθήκες ακτινοβολίας και θερμοκρασίας. Η τιμή της ισχύος συγκρίνεται με την καθορισμένη ισχύ του κατασκευαστή, βάσει των προτύπων EN60904 και EN60891, ώστε να ελέγχεται εάν τα πλαίσια βρίσκονται εντός των προδιαγραφών.

Το “Mobile PV-Testcenter” προσομοιώνει την ηλιακή ακτινοβολία με φωτισμό LED. Η ένταση της ακτινοβολίας ελέγχεται και ρυθμίζεται, με μεγάλη ακρίβεια, στα κατάλληλα επίπεδα για κάθε τύπο φ/β πλαισίου. Για την μέτρηση της μέγιστης ισχύος Pmpp, βάσει των προτύπων EN60904 και EN60891, γίνεται χρήση ρυθμιζόμενου ηλεκτρονικού φορτίου. Επίσης, μετράται η τάση ανοιχτού κυκλώματος Voc και η ένταση κλειστού κυκλώματος (ρεύμα βραχυκύκλωσης) Isc. Με την χρήση των αποτελεσμάτων της μέτρησης δημιουργούνται γραφικές διαστάσεις που απεικονίζουν τις καμπύλες τάσης - έντασης – ισχύος – ακτινοβολίας. Συνάμα προσδιορίζεται το σημείο μέγιστης ισχύος Pmpp. Τα αποτελέσματα αυτά πιστοποιούν, σε συνθήκες εργαστηρίου, την πραγματική ισχύ των φ/β πλαισίων.Ηλεκτροφωταύγεια

Ένα φ/β κύτταρο είναι μία δίοδος που μετατρέπει το φως απευθείας σε ηλεκτρισμό. Το φαινόμενο αυτό, ωστόσο, εμφανίζεται και με την αντίθετη φορά. Η διαρροή ενός φ/β κυττάρου από ηλεκτρικό ρεύμα, έχει ως αποτέλεσμα την εκπομπή φωτός (LED) από αυτό. Αυτή η ιδιότητα των φ/β κυττάρων να ακτινοβολούν υπό την επίδραση ηλεκτρικού ρεύματος χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό προβλημάτων. Το μήκος κύματος που ακτινοβολούν τα κύτταρα είναι σε εύρος περίπου 1150nm, το οποίο είναι αόρατο από το ανθρώπινο μάτι. Με την χρήση, όμως, ειδικών καμερών είναι δυνατό να εντοπιστούν ελαττώματα στα φ/β κύτταρα, τα οποία με «γυμνό μάτι» είναι αδύνατο να εντοπιστούν.

Συνήθη ελαττώματα των φ/β κυττάρων είναι η μόλυνση του πυριτίου κατά την παραγωγική διαδικασία και η μικρο-ρωγμές κατά την συναρμογή τους. Ωστόσο, κατά την διάρκεια της συσκευασίας, των μεταφορών – μεταφορτώσεων μέχρι τον τελικό χρήση, αλλά και της τελικής τοποθέτησης από τον εγκαταστάτη της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης, δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί ότι οι φωτοβολταϊκές κυψέλες δεν έχουν καταπονηθεί σε βαθμό που να δημιουργούν μικρο-κρακ. Συνάμα, μικρο-κρακ – μικρορωγμές, σε ένα πάνελ μπορούν να εμφανισθούν λόγω κακών καιρικών συνθηκών, όπως χαλάζι, ισχυρών ανέμων κτλ., λόγω κακόβουλων ενεργειών, αλλά και λόγω λανθασμένου τρόπου καθαρισμού. Η ύπαρξη μικρο-κρακ στις κυψέλες των φωτοβολταϊκών πάνελ είναι κρίσιμος παράγοντας στην τελική απόδοση του κάθε πάνελ.

Η καταπόνηση των πάνελ κατά την διαδικασία της συσκευασίας – μεταφοράς – μεταφόρτωσης –αποσυσκευασίας – τελικής τοποθέτησης έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές, η εργοστασιακή μέτρηση και ταξινόμηση (sorting) να μην έχει καμία χρηστική αξία. Έστω και ένα πάνελ να έχει υποστεί μικρο-ρωγμή, έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρη η στοιχειοσειρά (string) στην οποία είναι συνδεδεμένο το προβληματικό πάνελ να παρουσιάζει μειωμένη απόδοση, καθώς το προβληματικό πάνελ μειώνει την αναπτυσσόμενη ένταση ρεύματος, και άρα την απόδοση, σε ολόκληρη την στοιχειοσειρά (string).

Το “Mobile PV-Testcenter” κατά την διάρκεια ελέγχου κάθε φ/β πάνελ, εφαρμόζει κατάλληλη ηλεκτρική τάση στο πάνελ, και με την χρήση ειδικών καμερών «φωτογραφίζει» την επιφάνεια του πάνελ. Η συνολική εικόνα του πάνελ, που προκύπτει με την μέθοδο της ηλεκτροφωταύγειας, δίδει την πληροφορία για το αν υπάρχουν ελαττωματικές κυψέλες στο πάνελ, σε ποιες κυψέλες, καθώς και το μέγεθος – έκταση του ελαττώματος.Το μέγεθος και η έκταση των μικρο-κρακ είναι κρίσιμος παράγοντας με τον οποίο κρίνεται εάν ένα πάνελ θεωρείται «ανεκτό» ή προς «απόρριψη», αν υπάρχει κίνδυνος hot-spot, μειωμένης απόδοσης, μεταγωγής της διόδου κτλ.Θερμογραφική απεικόνιση

Η θερμογραφική απεικόνιση με χρήση κάμερας υπέρυθρων, μετρά την θερμική ακτινοβολία ενός φ/β πάνελ. Η μέτρηση αυτή πραγματοποιείται με τις ευρέως γνωστές ως «θερμοκάμερες». Οι κάμερες αυτές αποτυπώνουν με την μορφή διαφορετικών χρωμάτων, τις περιοχές με διαφορετικές θερμοκρασίες σε επιφάνειες. Με αυτόν τον τρόπο, είναι εφικτός ο έλεγχος των φ/β πάνελ για προβληματικές κυψέλες που παρουσιάζουν «θερμές περιοχές» (hot spots). Το “Mobile PV-Testcenter” διαθέτει κάμερα υπερύθρων υψηλής ανάλυσης, ικανής ώστε να εξακριβώνει, με μεγάλη ακρίβεια, εάν υπάρχουν «θερμές περιοχές». Επίσης, είναι εφικτός και ο έλεγχος των κυτίων σύνδεσης (junction boxes) για τυχόν αστοχία υλικού στο μέρος αυτό των φ/β πάνελ.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ